Vrijheid: herdenking op de Nesserlaan

Gisteren om 9 uur was  de jaarlijkse plechtigheid bij het monument op de Nesserlaan. Dat monument is ter nagedachtenis aan Anton de Lange , een jongen uit Nes die na de bevrijding doodgeschoten is door de Duitsers.
De leerlingen van groep 8 fietsten met elkaar naar het monument en hebben daar samen met de burgemeester de doden herdacht die in de 2e wereldoorlog gevallen zijn in de strijd voor de vrijheid. Dit jaar was er ook een bijzondere gast aanwezig bij de herdenking: de halfbroer van Anton de Lange, die eigenlijk tot zijn 18e jaar nooit geweten heeft dat hij een halfbroer had die in de 2e wereldoorlog is doodgeschoten en naar wie hij vernoemd is. Zijn verhaal maakte grote  indruk op onze leerlingen. Bijzonder vind ik ook dat deze 2e Anton de Lange op de Nesserlaan hoorde dat degene die zijn oudere broer het laatst levend gezien heeft, de oma is van een van de leerlingen van de huidige groep 8. En dan vind ik het ontroerend om vandaag te horen dat meteen na de plechtigheid Anton kennis heeft kunnen maken met deze oma en zo een stukje van zijn eigen geschiedenis heeft kunnen invullen. Om stil van te worden..
In groep 8  is er in de afgelopen periode natuurlijk gewerkt  over de 2e wereldoorlog, maar ook is nadrukkelijk de link naar de actualiteit gelegd. Want ook nu is vrijheid niet vanzelfsprekend voor veel mensen. Dat werd deze week weer heel duidelijk door de spreekbeurt van een van de leerlingen van groep 8. Die ging over de vlucht die zij met haar moeder, broer en zussen gemaakt heeft vanuit Syrië, naar Jordanië en tenslotte naar Nederland. Zij hebben aan den lijve ondervonden hoe het is om alles achter te moeten laten en te moeten vluchten naar een veilig land. Opnieuw het bewijs dat vrijheid een groot goed is. De leerlingen hebben er gedichten en verhalen over geschreven en die tijdens de plechtigheid voorgelezen. Daarna werd er een prachtig kleurig bloemstuk neergelegd en een minuut stilte gehouden. De verhalen en gedichten zijn met een witte roos in de bosjes rond het monument gestoken,  Als u tijd heeft in de komende dagen, fiets er dan eens langs en lees de verhalen. Ze zijn de moeite waard..