GROEP 3/4

Welkom bij groep 3/4!

In groep 3/4 zitten 19 kinderen.
Op maandag t/m vrijdag staat juf Nathalie voor de klas. Ook werkt juf Linda mee. Zij is de onderwijsassistent.

Hieronder leest u waar groep 3/4 mee bezig is.

WAAR ZIJN WE MEE BEZIG

september 2019

We zijn bijna drie weken onderweg in groep 3-4. En wat hebben de kinderen al een plezier in het leren. Het was wel even wennen. Want nu is het iets meer leren dan spelen. (alhoewel we ook spelend leren met letters en cijfers). In groep 3 zijn we begonnen met de nieuwe leesmethode. Actief Leren lezen. Deze methode bevat technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en woordenschat. Het gaat vooral uit van goed leren lezen en pas daarna snel leren lezen. De kinderen kennen nu al 18 letters. Actief leren lezen werkt anders dan Veilig leren lezen. Veel meer korte oefenmomentjes en het gebruik van woordtorentjes. Voor meer info zie www.actieflerenlezen.nl En sommige kunnen al bijna een boekje lezen. Knap hoor!

In groep 4 zijn de kinderen begonnen met het Thema ‘Waar is het’ van alles in 1. Vorig jaar hebben ze er al even aan mogen ruiken, maar nu mag het dan echt. We zijn vooral bezig met het ontdekken van de school, de straat, het dorp en de wijk. Dit breidt zich uit naar Nederland en de rest van de wereld. De kinderen hebben met elkaar (en met hulp van groep 3) al echte plattegronden van de klas gemaakt.

Wat een ‘Kanjers’ in groep 3/4.

oktober 2019

Voor de herfstvakantie heeft groep 3/4 veel gewerkt met boeken. Zo was er natuurlijk de kinderboekenweek. Het thema was ‘reis mee’. Deze week zijn de kinderen voorgelezen door de kinderen van de bovenbouw d.m.v. lootjes trekken. De kinderen konden voorgelezen worden door andere juffen en was er de kleedjesmarkt, waar kinderen hun eigen boekjes konden verkopen. Ook heeft juf Cheyenne (de stagiaire lessen Engels en muziek rondom dit thema gegeven.
De kinderen van groep 3 hebben zo hard geoefend met letters, dat sommige kinderen al een boekje kunnen lezen. Ook wort er al geoefend met begrijpend lezen. Snappen wat je leest. Na de herfstvakantie zijn we ook begonnen met letters schrijven.
Groep 4 is na de vakantie al gestart met het nieuwe thema van Alles-in-1: Jij en ik. Over een klas met verschillende kinderen die verschillende gebruiken en gewoonte hebben Iedereen is anders. Dit thema loopt straks over in kunst.

november 2019

We zijn begonnen met het thema kunst. 

Als opening van het nieuwe thema hebben we met de hele school een libdub gemaakt. De kinderen van groep ¾ kwamen allemaal in het rood. Ons deel in het liedje Happy, was een echte choreografie. Met de hele klas moesten we een dansje instuderen waarbij groepjes kinderen steeds elkaar opvolgde en de dans door gaven. De kinderen vonden de libdub super leuk, maar ook wel spannend. Want hoe zou het resultaat er uit zien?

Ook de lampionnen die we dit jaar gemaakt hebben voor sint maarten vielen binnen het thema kunst. Alle kinderen hebben een schilderspalet gemaakt.

Verder zijn we in de klas bezig geweest met verschillende vormen van kunst. Schilderkunst waarbij we groepswerken hebben gemaakt met de bomen van Kandinsky. (1 kind moest knippen, de ander verven en de derde plakken). Sinterklaas kwam natuurlijk ook aan in november en we konden kunst goed met sinterklaas mengen. Zo krijg je een Mondriaan Piet (Piet gemaakt in de kunststijl van Piet Mondriaan). Ook zijn er portretten gemaakt van waterverf/aquarelverf van Piet. En mutsen met mozaïek techniek. Daarnaast mochten de kinderen ook nog allemaal een minimuseum maken. Zo waren er musea over sint en piet, over ajax, over kunst, over pokemon en nog veel meer.

De kinderen hebben ook kennis gemaakt met verschillende muziekinstrumenten, soorten dans en het theater. Alle vormen van kunst zijn dus wel aan de orde geweest. De pieten kwamen ons ook nog een welkomstdans aanleren voor de sint.

Naast alle creatieve en themaopdrachten hebben de kinderen ook heel hard gewerkt met rekenenen en lezen. De kinderen van groep 3 kunnen naast letters en woorden lezen, nu ook al veel letters schrijven.  Het lezen gaat steeds vlotter, de kinderen kunnen nu al woorden als stuur, kraag en vlag lezen. Ook zijn we al bezig met de getallenlijn tot 20. De kralenketting is hier heel handig bij

In groep 4 lezen de kinderen veel teksten over het thema kunst. Daarbij worden de sommen tot 100 nu steeds uitdagender. De kinderen leren nu hoe je daarbij gebruik kunt maken van een lege getallenlijn.

Nu maar afwachten of de Sint naar de zwaluw komt. Vol verwachting klopt ons hart. En toewerken naar de kerst, met de kerstmusical.