GROEP 5/6

Welkom bij groep 5/6!

In groep 5/6 zitten 19 kinderen.
Op maandag t/m vrijdag staat juf Kim voor de klas.

Hieronder leest u waar groep 5/6 mee bezig is.

WAAR ZIJN WE MEE BEZIG

April 2021

Wat een fantastische paasfeest hebben wij gehad! We kwamen op school met ons zelfgemaakte ontbijtje en mochten dat toen in de klas opeten. Na het ontbijt begon de spannende eitjetikwedstrijd.  Wie zou dit jaar de winnaar zijn van groep 5/6A worden en wie wordt de grote winnaar van De Zwaluw? 

Buiten op het schoolplein zochten we naar 25 eieren, maar ze waren zo goed verstopt dat we maar 19 eieren vonden. Ook hebben wij een bezoek gebracht aan boerderij Kerkzicht. We bezochten de pasgeboren lammetjes en liepen door de koeienstal waar ook de kalfjes stonden. Alle dieren mocht je aaien en als je dichtbij de koeien stond likte ze ineens aan je jas!

Al met al wat het een onwijs leuke dag!

          

Maart 2021

Deze maand was de opening van het vierde thema: Communicatie. We kregen een lesje gebarentaal. Tijdens het thema hebben we van alles geleerd over lichaamstaal, emoties, de geschiedenis van geschreven taal, moderne communicatie en het wereldwijde web. 

Voor creatief hebben we onder andere een poppetje gemaakt van ijzerdraad en strijkkralen. Het poppetje moest je in een bepaalde houding zetten, waardoor je kon zien wat het poppetje aan het doen was. Dit heeft te maken met lichaamstaal. Later hebben we met een green screen een achtergrond achter het poppetje gezet. Hieronder zie je een paar resultaten, leuk hè!

Geloof je dat je kunt communiceren met een touwtje en twee blikjes? Net zoals in de film? Dat kan dus! En op deze manier gingen wij een dicteetje met elkaar houden.

           

Januari & februari 2021

Allereerst wenst groep 5/6a jullie een gelukkig nieuwjaar toe! We starten het jaar 2021 online met het thema ‘Prehistorie, Grieken en Romeinen’. Normaal gesproken wordt het thema op een bijzondere manier geopend, maar helaas lukte dat nu niet… Thuis hebben de kinderen verschillende werkvormen gedaan die betrekking hadden met het thema. 

Dinsdag 9 februari mochten we door de sneeuw weer naar school! De glazen werden geheven, want we moesten natuurlijk wel met elkaar proosten dat we weer op school waren en natuurlijk op een mooi 2021 (beter laat dan nooit). De gymles werd natuurlijk buiten gegeven. Eind van de week kwam juf Martje pannenkoeken bakken met warme chocomelk. Mmmm… Lekker!

   

December 2020

De laatste maand van 2020 is aangebroken! Sinterklaas is ondertussen al in het land en hij is ook op De Zwaluw geweest. We mochten onze schoen zetten en toen we de volgende dag op school kwamen, hadden de pieten alle schoenen verstopt! Meester Martijn had de hele gymzaal verbouwd tot een parcours voor pietengym.
Dit jaar kwam Sinterklaas met de tijdmachine! In de klas vierde we Sinterklaas door een surprise voor iemand te maken. Soms moest je echt goed zoeken om de cadeautjes te kunnen vinden. Als laatste was het feest in de klas en vlogen alle snippers in de lucht.

Een paar dagen na het Sinterklaasfeest, stond de kerstboom in de klas. Met het thema ‘geloof’ hadden we flessen geschilderd en er lichtjes in gedaan. ’s Ochtends toen we de klas in kwamen, waren alle flessen en de lichtjes goed te zien. Helaas konden we Kerst dit jaar niet op school vieren, omdat we een lockdown kregen…

       

November 2020

Eind oktober is het thema ‘Geloof’ geopend. De vijf wereldreligies staan in dit thema centraal. Bij de opening maakten wij kennis met deze religies. We hebben kaarsen versierd, een tekening gemaakt over het Holi feest, matzes gegeten, Tibetaanse gebedsvlaggetjes gemaakt en er kwam iemand vertellen de Islam. Het was een leerzame ochtend! Hieronder zie je een paar foto’s van de activiteiten.

Tijdens dit thema maakten wij een werkstuk over een geloof. We mochten zelf kiezen over welk geloof we meer wilde weten. Bij elk geloof zijn er verschillende rituelen en feesten. Wij zouden het Holifeest wel eens mee willen maken. Hierbij mag je kleurpoeder gooien en vier je de komst van de lente.

In de klas hebben we veel met het thema gedaan, zoals een silhouetten maken van een gebedshuis. Tijdens talent op vrijdag hebben een aantal kinderen joods brood gevlochten. Alle kinderen kregen een stukje om op te eten.

        

Oktober 2020

Op 30 september is de landelijke Kinderboekenweek van start gegaan. Dit jaar met het thema ‘En toen’. In de klas stonden allerlei boeken die te maken hadden met geschiedenis. Gedurende twee weken hebben we allerlei activiteiten gedaan om boeken te promoten en kinderen te motiveren om te lezen. Zo mochten de kinderen naar een juf lopen om te luisteren naar een voorgelezen stukje uit een boek en las de bovenbouw aan de onderbouw voor. Dit jaar was er ook Kleedjesmarkt, maar dan net even anders dan we gewend zijn. Als afsluiting van de Kinderboekenweek, kregen de kinderen een kinderboekgeschenk.

        

September 2020

In de tweede schoolweek zijn we begonnen met het thema Europa. Om het thema te openen, speelden we samen met groep 3/4, 5/6b en groep 7/8 een groot memory spel. En wie dacht dat het makkelijk was, had het helemaal mis! 

Samen met groep 5/6b hebben we Europese vlaggen gemaakt. Onder de vlaggen hangen foto’s van onze vakanties in dat land. Ook hebben we een muurkrant gemaakt over een Europees land. We zochten informatie uit het Alles-in-1 boek of op internet. Wist je dat Portugal ongeveer 10 miljoen inwoners heeft? Nederland heeft er nog meer, ongeveer 17 miljoen! 

Toen we het over Zuid-Europa hadden, gingen we pizza’s maken! Alles moesten we zelf snijden en daarna mocht je de pizza versieren. Even in de oven en… Smullen maar! Buon Appetito! 

Na het opeten van de pizza hebben we gewerkt met de tipkaarten van Alles-in-1. Je kon bijvoorbeeld de Eiffeltoren of de toren van Pisa bouwen, een collage maken van verschillende pasta’s of een berg maken van zand en er tunnels doorheen maken.