Groep 8

Mei 2019

Deze week zijn we begonnen met het nieuwe Alles-in-1 thema ‘Dieren’. Helaas voor groep 8 konden ze niet meedoen met de opening van het thema, maar moesten ze hun best doen tijdens het fietsexamen! Deze week is er veel gefietst, want op dinsdag hadden we de Scholensportdag in Amstelveen! Het was een koude, maar wel een leuke en geslaagde dag.

De kinderen hebben allemaal de uitslag van de eindtoets gekregen en daarmee komt het nieuwe schooljaar toch wel heel dichtbij. Alle kinderen staan nu ingeschreven op een middelbare school. Over twee weken gaan we dan ook op groep 8 kamp en daarna hebben we nog maar 5 (!) weken tot de zomervakantie. De voorbereidingen voor het kamp zijn al in volle gang en we kijken er heel erg naar uit!

Ook zijn we in de klas dagelijks bezig met de musical, want ook die komt er al snel aan! In de klas oefenen we met de tekst, het zingen van de liedjes en met het acteren. Alle rollen zijn verdeeld en het oefenen is in volle gang. En wat wordt het leuk!

Kortom; groep 8 loopt toch echt tot zijn einde, maar…. wel een heel leuk en gezellig einde met elkaar!

 

Januari 2019

In de klas hebben we geproost op het nieuwe jaar! Het wordt voor de leerlingen van groep 8 een spannend, maar heel leuk jaar! Op 10 januari hebben de ouders informatie gekregen over de middelbare schoolkeuze en op 15 en 17 januari krijgen de leerlingen al hun advies, spannend!

Wel gaan we in de klas natuurlijk gewoon door met werken. We beginnen dan ook op maandag 14 januari met het nieuwe thema van Alles in 1: de moderne geschiedenis. Deze dag wordt geopend met een Kahootquiz voor ouders en leerlingen en in de klas gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen binnen het thema. Zo komt De Franse Revolutie, democratie, Industriële Revolutie, fabrieken, onze koning(inn)en, De Eerste Wereldoorlog, communisme, De Tweede Wereldoorlog, hongerwinter, oorlog in Azië, NAVO en de Koude oorlog onder andere aan bod.

Op 22 januari komt er bij ons in de klas een gastspreekster vertellen over de tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen worden hier nu al op voorbereid door 13 in de oorlog met elkaar te kijken.

Ook zijn de eerste werkstukken net afgerond en zijn we in de klas nog bezig met de eerste spreekbeurten en boekbesprekingen.

We gaan er een leuk en leerzaam 2019 van maken met elkaar!

 

November 2018

Thema Nederland is afgesloten en de herfstvakantie is afgelopen. In groep 8 zijn we weer hard aan het werk met Alles Apart. Ook zijn we in groep 8 nog de grachtenpanden aan het afmaken, die eigenlijk nog bij het vorige thema hoorden, maar wat wel heel leuk wordt!

Er komt een spannende week aan, want in de week van 12 november hebben de leerlingen Cito-toetsen! Na de toetsen krijgen de leerlingen hun rapport mee en zullen er rapportgespreken plaats gaan vinden.

Ook begint het nieuwe thema op 12 november: Kleding en Sport. We gaan het tijdens dit thema hebben over de Olympische Spelen, topsport, sportkleding, modeontwerpers, stoffen, fair trade, mode in andere tijden en over nog veel meer onderwerpen! Ook zullen we zelf weer creatief aan de slag gaan met dit thema. De komende periode staan er natuurlijk meer leuke dingen op het programma, want Sinterklaas komt er weer bijna aan en we eindigen de periode natuurlijk met het kerstdiner!

Na de Cito-toetsen beginnen we in groep 8 ook weer met iets nieuws; de leerlingen krijgen namelijk seksuele voorlichting. Ze hebben al een aantal afleveringen van dokter Corrie gekeken, maar vanaf de week na de Cito-toetsen krijgen ze er op maandag ook les over. In totaal zullen dit vijf lessen zijn.

 

Verslag bezoek museum Cruquius

Cruquius is een musea dat ligt in Cruquius in het Haarlemmermeer. Het is een musea waar je veel kunt leren over  het gemaal. De stoommachine wat in Cruquius staat is het grootste stoommachine van de hele wereld en ligt in de provincie Noord-Holland. Het gemaal werkt zo: Er zijn 6 armen en elke arm heeft een bak. Als je de machine aan zet gaan de armen op en neer. Als de bakken vol zijn gaat het water van de bakken naar de ringdijk. Zo werkt een gemaal.

 

Verslag Efteling

Wij gingen dit jaar met school naar de efteling.Dat was superleuk want ik had een leuk groepje met:Inno,Floris Tijn & Joost.We gingen eerst in de Baron 1898 en dat was superleuk. We zaten op de 1e rij Daarna gingen naar de python Dat was super cool. Daarna gingen we vijf keer in joris en de draak.toen gingen we naar het schommelschip toen werden we misselijk. Daarna gingen we een broodje eten dat was lekker.En daarna gingen we naar de vliegende hollander.En daarna gingen we naar het villa volta huis.En daarna stonden we in de rij voor de baron 1898 en toen waren we bijna aan de beurt en toen moesten we naar de bus en toen reden we naar school.

 

September 2018

We zijn alweer een aantal weken begonnen met het nieuwe schooljaar; het laatste jaar van de basisschool! Dit jaar wordt spannend, maar ook erg leuk! Op maandag en dinsdag staat juf Sela voor de groep, op woensdag t/m vrijdag staat juf Martje voor de groep.

Op de Zwaluw zijn we op dit moment bezig met het thema Nederland. Hierbij hebben we een leuke opening gehad met allerlei oud Hollandse spelletjes op het schoolplein. In de klas hebben we het binnen dit thema al gehad over typisch Nederlandse dingen, over de provincies, over Nederland binnen de EU, over landbouw, meren, water, heuvels en over de ijstijd, de Waddenzee en de Elfstedentocht. Ook zijn we begonnen met het maken van onze eigen maquette: een Nederlands landschap in 3D (maar dan in het klein!) en hier hebben we gedurende het hele thema de tijd voor.

In de klas hebben we het werkstoplicht weer geïntroduceerd, zodat iedereen zo fijn mogelijk aan het werk kan gaan. Op dit moment zijn we namelijk hard aan het werk, want de eerste Cito-toetsen staan in november alweer gepland! In week 46 worden de toetsen afgenomen. Daarna krijgen de leerlingen van groep 8 hun rapport en volgen er rapportgesprekken met de leerlingen en ouders. We gaan er samen hard aan werken om ons hier goed op voor te bereiden.

Verder krijgen de kinderen iedere week huiswerk mee naar huis; hier is meer over te lezen onder het kopje ‘Toetsen en huiswerk’. Ook maken de leerlingen dit jaar gebruik van een agenda, waarin iedere week de planning in wordt geschreven! Wat verder nieuw is dit jaar, is het kilometerlezen. Om het lezen leuk(er) te maken, lezen de leerlingen in groepjes naar een bestemming toe (Barcelona, Porto, Rome, Dublin of Marseille). Deze bestemmingen kunnen we bereiken door zo veel mogelijk bladzijden te lezen. Als een bestemming bereikt is, gaan we kijken of we wat lekkers kunnen maken uit het land. Hopelijk zorgt dat voor veel leesmotivatie!

We gaan er samen een leerzaam, leuk en gezellig jaar van maken!

 

 

 

 

Copyright ©2014 Basisschool De Zwaluw - Webdesign: G2O