st josephschool

In de jaren 1920-1921 werd door het “Kerkbestuur der parochie van de H. Urbanus te Nes en Swaluwebuurt”, de St. Josephschool gesticht. De school was prachtig gelegen aan de Amstel. Het eerste jaar werd de school bezocht door 126 kinderen. In 1941 kreeg de school toestemming om t.b.v. het gymnastiekonderwijs het verenigingsgebouw te huren. Dit gebouw was echter zo oud dat het in 1970 werd vervangen door het dorpshuis “de Nesse” waar ook nu nog de gymlessen aan de kinderen van de Zwaluw worden gegeven.

Lagere school St. Joseph kreeg nieuwbouw in 1975 aan de Pastoor van Zantenlaan. Op 16 september werd het gebouw in gebruik genomen. In het mooie oude schoolgebouw aan de Amstel trokken kunstenaars uit Amstelveen die er hun atelier vestigden. Door de invoering van de basisschool in 1985 werden de tot dan toe aparte kleuterschool “Het zwaluwnestje” en de lagere school st. Joseph samengevoegd tot één basisschool “De Zwaluw”. De voormalige kleuterschool werd gekocht door een van de kleuterleidsters die het verbouwde tot woonhuis. Op mooie zomerse dagen trokken de kleuterjuffen nog regelmatig naar hun “oude “schooltje” om met hun leerlingen te poedelen in het badje op de vroegere speelplaats!

Door de terugloop van het aantal leerlingen kwam het voortbestaan van de Zwaluw in de jaren negentig in gevaar. De oplossing werd gevonden in een fusie met de openbare basisschool De Pionier in de wijk Middenhoven in Amstelveen in 1996. De gemeente Amstelveen stelde zich garant voor het voortbestaan van de school en de Zwaluw werd, na jarenlang een katholieke school geweest te zijn, een openbare dislocatie van de Pionier.

Door verjonging van het inwonersbestand begon na een lange periode van terugloop het leerlingenaantal weer te stijgen tot boven de 105.

De Zwaluw speelplein

Vanaf 2003 is er flink geïnvesteerd in het gebouw.  Alle houten kozijnen zijn vervangen door kunststof en overal is dubbele beglazing aangebracht. Het dak is vernieuwd en de oude zonneschermen zijn vervangen. Het schoolplein is aantrekkelijk gemaakt door de plaatsing van een tafeltennistafel, een vogelnest schommel, klimrek en een grote zandbak.

Verder zijn er in het schoolgebouw sinds februari 2014 een kinderdagverblijf gevestigd, waar kinderen van 0 tot 4 jaar van ’s morgens half 8 tot ’s avonds half 7 kunnen worden opgevangen en is er een buitenschoolse opvang (met kinderkookcafé) gevestigd met dezelfde openingstijden. Beide voorzieningen worden aangeboden door Kinderservice Hotels (KSH). Ook in alle vakanties kunnen de kinderen terecht bij de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Onderwijs en opvang vindt U bij ons dus onder één dak! Door dit alles is De Zwaluw weer goed toegerust voor de toekomst!