Groep 8

November 2018

Thema Nederland is afgesloten en de herfstvakantie is afgelopen. In groep 8 zijn we weer hard aan het werk met Alles Apart. Ook zijn we in groep 8 nog de grachtenpanden aan het afmaken, die eigenlijk nog bij het vorige thema hoorden, maar wat wel heel leuk wordt!

Er komt een spannende week aan, want in de week van 12 november hebben de leerlingen Cito-toetsen! Na de toetsen krijgen de leerlingen hun rapport mee en zullen er rapportgespreken plaats gaan vinden.

Ook begint het nieuwe thema op 12 november: Kleding en Sport. We gaan het tijdens dit thema hebben over de Olympische Spelen, topsport, sportkleding, modeontwerpers, stoffen, fair trade, mode in andere tijden en over nog veel meer onderwerpen! Ook zullen we zelf weer creatief aan de slag gaan met dit thema. De komende periode staan er natuurlijk meer leuke dingen op het programma, want Sinterklaas komt er weer bijna aan en we eindigen de periode natuurlijk met het kerstdiner!

Na de Cito-toetsen beginnen we in groep 8 ook weer met iets nieuws; de leerlingen krijgen namelijk seksuele voorlichting. Ze hebben al een aantal afleveringen van dokter Corrie gekeken, maar vanaf de week na de Cito-toetsen krijgen ze er op maandag ook les over. In totaal zullen dit vijf lessen zijn.

 

Verslag bezoek museum Cruquius

Cruquius is een musea dat ligt in Cruquius in het Haarlemmermeer. Het is een musea waar je veel kunt leren over  het gemaal. De stoommachine wat in Cruquius staat is het grootste stoommachine van de hele wereld en ligt in de provincie Noord-Holland. Het gemaal werkt zo: Er zijn 6 armen en elke arm heeft een bak. Als je de machine aan zet gaan de armen op en neer. Als de bakken vol zijn gaat het water van de bakken naar de ringdijk. Zo werkt een gemaal.

 

Verslag Efteling

Wij gingen dit jaar met school naar de efteling.Dat was superleuk want ik had een leuk groepje met:Inno,Floris Tijn & Joost.We gingen eerst in de Baron 1898 en dat was superleuk. We zaten op de 1e rij Daarna gingen naar de python Dat was super cool. Daarna gingen we vijf keer in joris en de draak.toen gingen we naar het schommelschip toen werden we misselijk. Daarna gingen we een broodje eten dat was lekker.En daarna gingen we naar de vliegende hollander.En daarna gingen we naar het villa volta huis.En daarna stonden we in de rij voor de baron 1898 en toen waren we bijna aan de beurt en toen moesten we naar de bus en toen reden we naar school.

 

September 2018

We zijn alweer een aantal weken begonnen met het nieuwe schooljaar; het laatste jaar van de basisschool! Dit jaar wordt spannend, maar ook erg leuk! Op maandag en dinsdag staat juf Sela voor de groep, op woensdag t/m vrijdag staat juf Martje voor de groep.

Op de Zwaluw zijn we op dit moment bezig met het thema Nederland. Hierbij hebben we een leuke opening gehad met allerlei oud Hollandse spelletjes op het schoolplein. In de klas hebben we het binnen dit thema al gehad over typisch Nederlandse dingen, over de provincies, over Nederland binnen de EU, over landbouw, meren, water, heuvels en over de ijstijd, de Waddenzee en de Elfstedentocht. Ook zijn we begonnen met het maken van onze eigen maquette: een Nederlands landschap in 3D (maar dan in het klein!) en hier hebben we gedurende het hele thema de tijd voor.

In de klas hebben we het werkstoplicht weer geïntroduceerd, zodat iedereen zo fijn mogelijk aan het werk kan gaan. Op dit moment zijn we namelijk hard aan het werk, want de eerste Cito-toetsen staan in november alweer gepland! In week 46 worden de toetsen afgenomen. Daarna krijgen de leerlingen van groep 8 hun rapport en volgen er rapportgesprekken met de leerlingen en ouders. We gaan er samen hard aan werken om ons hier goed op voor te bereiden.

Verder krijgen de kinderen iedere week huiswerk mee naar huis; hier is meer over te lezen onder het kopje ‘Toetsen en huiswerk’. Ook maken de leerlingen dit jaar gebruik van een agenda, waarin iedere week de planning in wordt geschreven! Wat verder nieuw is dit jaar, is het kilometerlezen. Om het lezen leuk(er) te maken, lezen de leerlingen in groepjes naar een bestemming toe (Barcelona, Porto, Rome, Dublin of Marseille). Deze bestemmingen kunnen we bereiken door zo veel mogelijk bladzijden te lezen. Als een bestemming bereikt is, gaan we kijken of we wat lekkers kunnen maken uit het land. Hopelijk zorgt dat voor veel leesmotivatie!

We gaan er samen een leerzaam, leuk en gezellig jaar van maken!

 

 

 

 

Copyright ©2014 Basisschool De Zwaluw - Webdesign: G2O