Waar zijn we mee bezig

20-07-2018
Laatste schooldag van dit schooljaar. Groep 7 heeft gisteren de eindfilm gezien met alle foto’s en filmpjes van dit schooljaar. Het was een leuk jaar! Ik ga jullie missen! Liefs Juf Jaimy
   

15-06-2018
Het laatste project van dit schooljaar….. Bouwen!
Maandag zijn de leerlingen op een leuke manier gestart met het thema, d.m.v. allerlei workshops (metselen, timmeren, elektra). Gisterenochtend ging het bouwen van een hut van start. In het begin was het een klus om een stevige constructie te bedenken, maar inmiddels staan er al 10 prachtige hutten. Vandaag wordt er verder gebouwd en wordt de mooiste hut gekozen door Herbert Raat (Wethouders Gemeente Amstelveen).
    

20-04-2018
Ontbijten, sporten, veel water drinken en insmeren…. Kortom de Koningsspelen op de Zwaluw.  In de ochtend waren er klassieke koningsspelen spelletjes en in de middag waren er bovenbouwspelen: eilandbal, trefbal, goudroof en voetbal.
Aankomende week is de laatste week voor de vakantie. Dan gaat groep 7 de Bright ideas challenge afronden en wordt op woensdag het project planten afgesloten. Na de vakantie zijn er eerst 3 weken Alles Apart en daarna het laatste thema van dit schooljaar: Bouwen.
  
  

11-04-2018
Buitenles in groep 7. De dag startte erg koud, al dachten sommige leerlingen daar anders over. Die liepen rond in een korte broek en t-shirt. Buiten rekenen, landschappen tekenen, met zoekkaarten zoeken naar planten, levend stratego spelen en tot slot was er ook nog een reken en spellingestafette. Hier ging het niet alleen om snelheid, maar ook om de spel en rekenvaardigheden.
De leerlingen waren heel enthousiast en vroegen zelfs of zij niet elke dag buiten les konden krijgen!!

 

 

05-04-2018
Vorige week startte de donderdagochtend met het eten van een paasontbijt uit een mooi versierde paasschoenendoos. Daarna was er de beruchte eiertikwedstrijd, met Amelie als kampioen van de klas.
Deze week is groep 7 druk bezig geweest met het thema planten. Zij zijn in groepjes gestart met het maken van een mindmap en wat waren de eerste schetsen al mooi!! Uiteindelijk komen er 9 mooie posters in de gang te hangen over het thema. De Bright Ideas Challenge vordert ook al, een aantal groepjes zijn zelfs al begonnen met het uitkiezen van hun bright idea. Ook de andere vakken komen nog aan bod, zo heeft groep 7 vanmorgen geleerd hoe zij tactisch cijferend moesten optellen tijdens het spel ”duizenden” (wie komt het dichtst bij het getal 1000). De winnaar was Joost met 1032 als getal.
  
  

22-03-2018
De eerste week werken met het thema planten is voorbij. Maandag heeft de hele school kokedama’s gemaakt. Groep 7 mocht in de middag nog doorgaan met het kliederen met aarde, want iedereen heeft zaadjes mogen planten. Nu gaan wij kijken wat de komende weken het snelst gaat groeien: tuinkers, rucola, radijs of spinazie?
Groep 7 is niet alleen maar bezig met het project planten, want zij doen mee aan de Bright Ideas Challenge (Tijdens de Bright Ideas Challenge bedenken leerlingen van groep 7 oplossingen voor grote uitdagingen in de wereld: watertekort, voedseltekort en energie besparing. Zij mogen zij hun eigen creatieve uitvindingen en ideeën bedenken. En er geldt maar één regel: alles kan, alles mag).
De komende weken is groep 7 hier ook druk mee bezig.
      

16-03-2018
De eerste weken na de vakantie zijn wij gestart met twee Alles Apart weken. Twee weken waarin veel instructielessen worden gegeven.
Naast alle instructies en spelling/ reken/ taallessen, was er ook tijd voor andere dingen. Het uit elkaar halen van uilenballen, chill lezen, tijdens talent op vrijdag een proefje doen met maizena. Ook was er deze week aandacht voor de week van het geld. De leerlingen wisten er al een hoop over!
Vandaag gaat groep 7 slijm maken, daar verheugen zij zich al enorm op! Maandag starten wij met een nieuw thema van Alles in 1, Planten.
  
  

 

22-02-2018
De afgelopen weken stonden vooral in het teken van het organiseren van de speurtocht! De leerlingen maakten zich hier niet zo druk om, maar de juf heeft toch aardig wat stressmomenten gehad! Groep 7 heeft namelijk de gehele organisatie op zich genomen van de speurtocht en dat was toch iets meer werk dan zij dachten.
Vanmiddag was het uiteindelijk zo ver. De speurtocht werd afgetrapt met een uitleg van Fee en Karel en hierna kon iedereen beginnen. Het was een geslaagde speurtocht met als winnaar groepje Spanje. Zij hadden 24 van de 25 vragen goed.
Groep 7 kan trots op zichzelf zijn, want zonder iedereen zijn hulp had de speurtocht nooit kunnen slagen!!
De Gouden Eeuw is hiermee afgesloten. Na de vakantie eerst even een paar weken Alles Apart en daarna het project Planten. Maar nu eerst….. Vakantie.
  

  

 

12-02-2018
Deze week stond in het teken van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Ook de onderwerpen van de vorige weken kwam nog even aan bod tijdens crea. Een aantal leerlingen hebben buiten getekend in de stijl van Rembrandt van Rijn. De oma van Julian en Jes heeft op vrijdag een les gegeven over helden en schurken in de tijd van de Gouden Eeuw. Het was erg interessant!
De komende weken is groep 7 druk bezig met het organiseren van de afsluiting van het project!
  

 

02-02-2018
De leerlingen van groep 7 zijn al twee weken bezig met het project de Gouden Eeuw. Er is al een hoop gedaan in de klas: de leerlingen hebben zelf een quiz gemaakt over de 80-jarige oorlog, een aantal leerlingen zijn bezig met het maken van levend stratego kaarten rondom de Gouden Eeuw, de leerlingen hebben een gedicht voorgedragen aan elkaar over Wilhelmus van Nassouwe, er is linzensoep en kruidcake gemaakt en er zijn schilderijen gemaakt (deze zijn te bewonderen in de gang). Er staat de komende weken nog meer op het programma, met als hoogtepunt het bezoek aan het Scheepvaartmuseum.


 

12-01-2018
Een nieuw jaar is gestart en groep 7 heeft alweer een hoop gedaan deze week. Maandag zijn zij gestart met het 2018 dobbelspel met als opdracht> Wie komt er het dichtst bij 2018? Dinsdag is er tijdens de gymles wel een heel bijzondere vorm van verstoppertje gedaan, namelijk verstoppertje in het donker.
Deze week stond ook in het teken van Alles Apart (instructielessen van spelling, grammatica, begrijpend lezen en werkwoordspelling) en het oefenen voor de CITO.
De week is afgesloten met een leuke crea opdracht en een leuk nieuw spel, genaamd schuilnaampje!

22-12-2017
De laatste week voor de vakantie begon dinsdag meteen met een mooi cadeau voor de klas, nieuwe tafels in groep 7 en 8. Groep 7 heeft eventjes zonder tafels gezeten maar gelukkig had Phelice een hele handige oplossing bedacht. Zij had van thuis al een kleed meegenomen dus de meiden gingen gezellig ”picknicken” in de klas.
Donderdagavond hebben de kinderen heerlijk gegeten en wat waren er veel lekkere hapjes!
En dan nu… lekker vakantie!
  

  

05-12-2017
Vandaag kwam Sinterklaas met zijn pieten op de Zwaluw. In groep 7 is er de laatste weken thuis door de leerlingen hard geknutseld en gerijmd en vandaag was het dan zover…. Welke surprise krijg ik? Wat voor cadeautjes krijg ik en wie heeft het voor mij gemaakt?
De surprises zijn erg mooi geworden allemaal! Bedankt Sinterklaas, tot volgend jaar!

01-12-2017
Gisteren begon de dag met het zoeken naar cadeautjes die de verstoppieten hadden verstopt in de klas. Alle leerlingen kregen een stuiterbal die zij zelf in elkaar konden zetten.
Vrijdagmiddag heeft groep 7 een proefjescircuit gedaan rondom het thema voeding. Er is onder andere gekeken naar de hoeveelheid suiker in producten, hartslag en bloeddruk gemeten, geëxperimenteerd met kleurstof, cocktails gemaakt en nog veel meer. Een leerzame middag!

 

23-11-2017
Maandag zijn wij gestart met thema voeding. De leerlingen zijn meteen in het menselijk lichaam gedoken en hebben geleerd welke weg het eten allemaal afgaat in hun maag. De middag begon meteen intensief want vanaf deze dag gaan de leerlingen van de bovenbouw werken aan hun conditie. Elke dag 1 rondje lopen en 2 rondjes rennen om de school, en dit 5 weken lang!
Er is niet alleen aandacht voor het thema voeding want ook Sinterklaas is weer in het land. Maandag hebben de leerlingen een lootje mee naar huis gekregen en nu moeten zij hard aan de slag voor een surprise en een rijm.
Dinsdag hebben wij stilgestaan bij een actueel onderwerp, het is namelijk de week van de Kindermishandeling. Hier hebben wij in de klas een kringgesprek over gevoerd.
De week is afgesloten met een dramales waarbij de leerlingen een ”Tableau Vivant” moesten maken (het uitbeelden van een schilderij). Dit leverde grappige fotomomenten op.
 

 

10-11-2017
Deze week heeft groep 7 met de Kanjertraining geoefend met de opdracht: motor en benzinepomp. Eén leerling speelt de motor door erg druk te doen in de klas, de andere leerlingen zorgen dat ze ‘geen benzine geven’ door niet op ‘de motor’ te letten of op hem of haar te reageren. Bij deze oefening ervaren de leerlingen dat vervelend gedrag sneller stopt wanneer je er geen aandacht aan geeft.
Woensdag heeft groep 7 geleerd wat een kubieke meter is. We hebben gekeken hoeveel leerlingen er in een doos van 1 kubieke meter passen. Woensdag was er ook tijd voor filosoferen. Nadenken over vragen zoals: is armoede eerlijk? wat is vriendschap? wat is een goede reden om te liegen? Dit leverde hele interessante gesprekken op. Aan het einde van de week is iedereen creatief bezig geweest met het maken van een eigen lampion. Iedereen mocht helemaal zelf een idee bedenken en uitvoeren!
     

 

03-11-2017
De vakantie is weer voorbij en groep 7 heeft alweer één week school gehad. De afgelopen week en de komende twee weken staan in het teken van Alles Apart. De leerlingen krijgen veel instructielessen over spelling, werkwoordspelling en grammatica.
Er was ook tijd voor andere dingen deze week zoals: rekenen met geldopoly (dit is monopoly maar dan met rekenopdrachten over geld), de eerste spreekbeurt van Inno en de eerste boekenkring is geweest.

17-10-2017
De laatste 2 weken voor de herfstvakantie heeft groep 7 nog leuke dingen op de planning staan. Vorige week maandag heeft groep 7 kennisgemaakt met yoga. In het begin vonden veel leerlingen het erg lastig om te ontspannen en om de oefeningen te doen. Dit ging later al stukken beter.
Gisteren kwam de Marokko bus bij ons op school. Groep 7 heeft samen met groep 8 Marokkaanse soep gemaakt, met mozaïek stenen een patroon gemaakt en geleerd waar Marokkaanse symbolen voor staan. Als afsluiting van de dag heeft Frankie (de vader van Koen) een Afrikaans liedje aangeleerd dat de klas donderdag bij de afsluiting laat horen aan iedereen.
           

06-10-2017
Een drukke, gezellige week voor groep 7. Dinsdag hebben wij Kue Lapis gegeten, gemaakt door Frankie (de vader van Koen). Dit is Indonesische gestoomde koek.
Woensdag was het schoolreisje naar Dierenpark Amersfoort. Veel leerlingen hebben een kakkerlak of vogelspin op hun hand gehad. Zelf de juf moest eraan geloven dus ook ik heb een vogelspin op mijn hand gehad. Dit was wel even spannend! Vrijdag heeft de klas in de ochtend muziekles gekregen van de dochter van juf Ingrid Poelstra en twee vrienden van haar. Dit ter voorbereiding op de sluiting van het project. In de middag hebben er 4 leerlingen gekookt samen met leerlingen uit groep 5/6 en 8. Er is bami en kokosmaantjes/ muntthee gemaakt.
    
    

29-09-2017
Groep 7 heeft vandaag kennis gemaakt met de dansrituelen van Afrikaanse stammen. Zij hebben een welkoms en afscheidsritueel gedanst. Dit was in het begin even gek en wennen. Er werd al snel veel gelachen.
     

20-09-2017
Er zijn nieuwe wisbordjes op school en dit heeft groep 7 meteen even uitgeprobeerd tijdens de rekenles. De leerlingen hebben tijdens de les van de Kanjertraining elkaar leren vertrouwen en gesproken over het onderwerp pesten.
    

 

14-09-2017
Vandaag zijn de leerlingen creatief bezig geweest met het nieuwe thema dat maandag gaat starten: Afrika/ Azië zodat de klas maandag alvast een beetje in het thema is. Iedereen is op zijn eigen manier creatief bezig geweest en dat heeft een heel mooi resultaat opgeleverd!
   

08-09-2017
De eerste week na de vakantie zit erop. De leerlingen van groep 7 hebben al een heleboel gedaan. Op de eerste dag zijn wij gestart met vertellen over de vakanties a.d.v. een foto en hebben wij meteen al gerekend met de nieuwe rekenmethode. Ook op de andere dagen kwam er meteen iets nieuws voorbij namelijk Alles apart. In het begin was dit even wennen maar het werd al snel duidelijker.
De rest van de week hebben de leerlingen ook even kennis met elkaar kunnen maken door middel van allerlei spelletjes, crea en techniekopdrachten en gesprekken met elkaar.
Wij gaan er met zijn allen een mooi schooljaar van maken!!

 

 

 

Copyright ©2014 Basisschool De Zwaluw - Webdesign: G2O