Waar zijn we mee bezig

12-01-2018
Een nieuw jaar is gestart en groep 7 heeft alweer een hoop gedaan deze week. Maandag zijn zij gestart met het 2018 dobbelspel met als opdracht> Wie komt er het dichtst bij 2018? Dinsdag is er tijdens de gymles wel een heel bijzondere vorm van verstoppertje gedaan, namelijk verstoppertje in het donker.
Deze week stond ook in het teken van Alles Apart (instructielessen van spelling, grammatica, begrijpend lezen en werkwoordspelling) en het oefenen voor de CITO.
De week is afgesloten met een leuke crea opdracht en een leuk nieuw spel, genaamd schuilnaampje!

22-12-2017
De laatste week voor de vakantie begon dinsdag meteen met een mooi cadeau voor de klas, nieuwe tafels in groep 7 en 8. Groep 7 heeft eventjes zonder tafels gezeten maar gelukkig had Phelice een hele handige oplossing bedacht. Zij had van thuis al een kleed meegenomen dus de meiden gingen gezellig ”picknicken” in de klas.
Donderdagavond hebben de kinderen heerlijk gegeten en wat waren er veel lekkere hapjes!
En dan nu… lekker vakantie!
  

  

05-12-2017
Vandaag kwam Sinterklaas met zijn pieten op de Zwaluw. In groep 7 is er de laatste weken thuis door de leerlingen hard geknutseld en gerijmd en vandaag was het dan zover…. Welke surprise krijg ik? Wat voor cadeautjes krijg ik en wie heeft het voor mij gemaakt?
De surprises zijn erg mooi geworden allemaal! Bedankt Sinterklaas, tot volgend jaar!

01-12-2017
Gisteren begon de dag met het zoeken naar cadeautjes die de verstoppieten hadden verstopt in de klas. Alle leerlingen kregen een stuiterbal die zij zelf in elkaar konden zetten.
Vrijdagmiddag heeft groep 7 een proefjescircuit gedaan rondom het thema voeding. Er is onder andere gekeken naar de hoeveelheid suiker in producten, hartslag en bloeddruk gemeten, geëxperimenteerd met kleurstof, cocktails gemaakt en nog veel meer. Een leerzame middag!

 

23-11-2017
Maandag zijn wij gestart met thema voeding. De leerlingen zijn meteen in het menselijk lichaam gedoken en hebben geleerd welke weg het eten allemaal afgaat in hun maag. De middag begon meteen intensief want vanaf deze dag gaan de leerlingen van de bovenbouw werken aan hun conditie. Elke dag 1 rondje lopen en 2 rondjes rennen om de school, en dit 5 weken lang!
Er is niet alleen aandacht voor het thema voeding want ook Sinterklaas is weer in het land. Maandag hebben de leerlingen een lootje mee naar huis gekregen en nu moeten zij hard aan de slag voor een surprise en een rijm.
Dinsdag hebben wij stilgestaan bij een actueel onderwerp, het is namelijk de week van de Kindermishandeling. Hier hebben wij in de klas een kringgesprek over gevoerd.
De week is afgesloten met een dramales waarbij de leerlingen een ”Tableau Vivant” moesten maken (het uitbeelden van een schilderij). Dit leverde grappige fotomomenten op.
 

 

10-11-2017
Deze week heeft groep 7 met de Kanjertraining geoefend met de opdracht: motor en benzinepomp. Eén leerling speelt de motor door erg druk te doen in de klas, de andere leerlingen zorgen dat ze ‘geen benzine geven’ door niet op ‘de motor’ te letten of op hem of haar te reageren. Bij deze oefening ervaren de leerlingen dat vervelend gedrag sneller stopt wanneer je er geen aandacht aan geeft.
Woensdag heeft groep 7 geleerd wat een kubieke meter is. We hebben gekeken hoeveel leerlingen er in een doos van 1 kubieke meter passen. Woensdag was er ook tijd voor filosoferen. Nadenken over vragen zoals: is armoede eerlijk? wat is vriendschap? wat is een goede reden om te liegen? Dit leverde hele interessante gesprekken op. Aan het einde van de week is iedereen creatief bezig geweest met het maken van een eigen lampion. Iedereen mocht helemaal zelf een idee bedenken en uitvoeren!
     

 

03-11-2017
De vakantie is weer voorbij en groep 7 heeft alweer één week school gehad. De afgelopen week en de komende twee weken staan in het teken van Alles Apart. De leerlingen krijgen veel instructielessen over spelling, werkwoordspelling en grammatica.
Er was ook tijd voor andere dingen deze week zoals: rekenen met geldopoly (dit is monopoly maar dan met rekenopdrachten over geld), de eerste spreekbeurt van Inno en de eerste boekenkring is geweest.

17-10-2017
De laatste 2 weken voor de herfstvakantie heeft groep 7 nog leuke dingen op de planning staan. Vorige week maandag heeft groep 7 kennisgemaakt met yoga. In het begin vonden veel leerlingen het erg lastig om te ontspannen en om de oefeningen te doen. Dit ging later al stukken beter.
Gisteren kwam de Marokko bus bij ons op school. Groep 7 heeft samen met groep 8 Marokkaanse soep gemaakt, met mozaïek stenen een patroon gemaakt en geleerd waar Marokkaanse symbolen voor staan. Als afsluiting van de dag heeft Frankie (de vader van Koen) een Afrikaans liedje aangeleerd dat de klas donderdag bij de afsluiting laat horen aan iedereen.
           

06-10-2017
Een drukke, gezellige week voor groep 7. Dinsdag hebben wij Kue Lapis gegeten, gemaakt door Frankie (de vader van Koen). Dit is Indonesische gestoomde koek.
Woensdag was het schoolreisje naar Dierenpark Amersfoort. Veel leerlingen hebben een kakkerlak of vogelspin op hun hand gehad. Zelf de juf moest eraan geloven dus ook ik heb een vogelspin op mijn hand gehad. Dit was wel even spannend! Vrijdag heeft de klas in de ochtend muziekles gekregen van de dochter van juf Ingrid Poelstra en twee vrienden van haar. Dit ter voorbereiding op de sluiting van het project. In de middag hebben er 4 leerlingen gekookt samen met leerlingen uit groep 5/6 en 8. Er is bami en kokosmaantjes/ muntthee gemaakt.
    
    

29-09-2017
Groep 7 heeft vandaag kennis gemaakt met de dansrituelen van Afrikaanse stammen. Zij hebben een welkoms en afscheidsritueel gedanst. Dit was in het begin even gek en wennen. Er werd al snel veel gelachen.
     

20-09-2017
Er zijn nieuwe wisbordjes op school en dit heeft groep 7 meteen even uitgeprobeerd tijdens de rekenles. De leerlingen hebben tijdens de les van de Kanjertraining elkaar leren vertrouwen en gesproken over het onderwerp pesten.
    

 

14-09-2017
Vandaag zijn de leerlingen creatief bezig geweest met het nieuwe thema dat maandag gaat starten: Afrika/ Azië zodat de klas maandag alvast een beetje in het thema is. Iedereen is op zijn eigen manier creatief bezig geweest en dat heeft een heel mooi resultaat opgeleverd!
   

08-09-2017
De eerste week na de vakantie zit erop. De leerlingen van groep 7 hebben al een heleboel gedaan. Op de eerste dag zijn wij gestart met vertellen over de vakanties a.d.v. een foto en hebben wij meteen al gerekend met de nieuwe rekenmethode. Ook op de andere dagen kwam er meteen iets nieuws voorbij namelijk Alles apart. In het begin was dit even wennen maar het werd al snel duidelijker.
De rest van de week hebben de leerlingen ook even kennis met elkaar kunnen maken door middel van allerlei spelletjes, crea en techniekopdrachten en gesprekken met elkaar.
Wij gaan er met zijn allen een mooi schooljaar van maken!!

 

 

 

Copyright ©2014 Basisschool De Zwaluw - Webdesign: G2O